Jari Juvonen'S Home Page / Flyingplastic.net

Supermarine Spitfire Mk Vb Trop


English page

Malliarvostelu

Hasegawa 1/48 JT5

Tämä Spitfire Mk Vb Trop sarja on jälleen taattua Hasegawa laatua. Ainoa korjattava kohta oli ohjaajan niskapanssari, joka oli pari milliä liian matala. Sarja sisältää siirtokuvat ja maalauskaaviot kolmelle RAF:n ja yhdelle Turkin ilmavoimien koneelle. Siirtokuvat ovat myös hyvälaatuiset.

Historiaa

Supermarine Spitfire on todennäköisesti tunnetuin, ja monien mielestä kaunein, hävittäjäkone kautta aikojen. Prototyypin ensilento tapahtui vuonna 1936, ja Spitfire oli Liittoutuneiden ainoa hävittäjätyyppi, joka pysyi tuotannossa koko toisen maailmansodan ajan. Kun moottorit kehittyivät yhä voimakkaammiksi ja painavammiksi, alkuperäinen Spitfire säilyi lähes muuttumattomana, pystyen hyödyntämään lisääntyneen tehon jatkuvasti kasvaneesta painostaan huolimatta .

Koneen pääsuunnittelijana toimi Reginald Mitchell. Prototyypissä käytettiin uutta Rolls-Royce PV.12 moottoria, joka myöhemmin nimettiin Merliniksi. Spitfire oli ensimmäinen kuorirakenteinen kokometallinen hävittäjäkone Britanniassa. Eri versioineen se oli RAF:n hävittäjälennoston tärkein konetyyppi koko toisen maailmansodan ajan. Spitfire Mk I muistetaan parhaiten "Taistelusta Englannista" jossa se loi legendaarisen maineensa koneena, joka voitti taistelun, vaikkakin Hawker Hurricane kantoi suurimman vastuun onnistumisesta. Spitfire Mk Ia oli palveluksessa Toisen maailmansodan syttyessä.

Seuraava pääversio Spitfire Mk V tuli palvelukseen maaliskuussa 1942. Spitfire Mk V kehitettiin suoraan Mk I:stä. Siihen asennettiin voimakkaampi moottori, runkoa vahvistettiin ja tehtiin joukko muitakin muutoksia. Spitfire Mk V oli RAF:n hävittäjälennoston (Fighter Command) tärkein konetyyppi vuosina 1941 ja 1942.

Mallin esittämä koneyksilö Spitfire Mk Vb Trop, UF-Y, EP-455 kuului 601. laivueelle Pohjois-Afrikassa, Mariutissa heinäkuussa 1943. Moottorin ilmanotto oli varustettu suurella hiekkasuodattimella, joka sijaitsi nokan alapuolella antaen koneelle hiukan erikoisen ja muista Spitfire-versioista poikkeavan ulkonäön. Suodatin vähensi myös koneen huippunopeutta, mutta moottoreiden käyttöiän piteneminen oli tärkeämpää. Laivue N:o 601 saapui ensin Maltalle amerikkalaisen tukialus Waspin tuomana ja osallistui verisiin taisteluihin Maltan taivaalla. Maltalta laivue siirtyi Pohjois-Afrikkaan jossa se lensi pääasiassa lähitukitehtäviä maajoukoille. Koneisiin asennettiin myöhemmin pommiripustimet ja laivue toimi hävittäjä-pommittajina. Pohjois-Afrikasta 601. laivue siirtyi Sisiliaan.


Spitfire Mk Vb tekniset tiedot

Moottori 1440 hp Rolls-Royce Merlin 45
Mitat Kärkiväli 11,23 m; pituus 9,12 m
Massat Tyhjäpaino 2298 kg; normaali starttipaino 3062 kg
Suoritusarvot Huippunopeus (Mk Vc) 590 km/h hiekkasuodatin asennettuna
Aseistus 2 x 20 mm tykkiä, 4 x 0.303 kk, kaksi 113 kg pommia tai yksi 227 kg pommi
Tuotanto Va 94, Vb 3923, Vc 2447

Lähteet:

Spitfire in action, Squadron/Signal
Fighter Squadrons of the RAF and their aircrafts by John Rawlings
Internet


Pääsivulle