Jari Juvonen'S Home Page / Flyingplastic.net

Hawker Tempest Mk V


English page

Malliarvostelu

Frog 1/72

Tämä Hawker Tempest Mk V malli on valmistunut 1970-luvun alkupuolella. Frogin sarja edusti aikoinaan parasta saatavilla olevaa laatua. Lisäsin ainoastaan piiska-antennin koneen selkään ja antennin rungon alle oikealle puolelle. Tunnukset ja maalausohjeet olivat kahdelle koneelle joista valitsin ranskalaisen RAF:ssä lentäneen Flight Lieutenant Pierre Clostermannin koneen, "Le Grand Charles". Siirtokuvat olivat laadukkaat kuten Frogilla oli tapana. Tosin joitakin erikoismerkintöjä puuttui siirtokuva-arkilta, mutta sain ne hankittua tilaamaltani erikoisarkilta.

Historiaa

Hawker Typhoon osoittautui pettymykseksi torjuntahävittäjänä huonon nousukykynsä ja heikkojen korkeusominaisuuksiensa vuoksi. Se tosin menestyi myöhemmin rynnäkkö- ja maataistelukoneena usein raketeilla tai pommeilla aseistettuna. Jo vuonna 1941 päätettiin aloittaa Hawker Typhooniin perustuvan uuden koneen suunnittelu. Siipi päätettiin vaihtaa huomattavasti ohuempaan laminaariprofiiliseen ja elliptiseen siipeen ja moottoriksi valittiin uusi Napier Sabre IV. Ohentuneeseen siipeen ei mahtunut riittävästi polttoainetta, joten runkoa jatkettiin siirtämällä moottoria 51 cm eteenpäin ja sijoittamalla sinne polttoainesäiliö. Sivuvakaajaan lisättiin selkäevä. Kone aiottiin nimetä Typhoon II:ksi, mutta muutoksia oli tehty jo niin paljon, että alkuvuonna 1942 päädyttiin kokonaan uuteen nimeen, Tempest.

Tempest projekti eteni viiden uuden ja liki samanaikaisesti kehitteillä olevan moottorivaihtoehdon varassa, nimittäin Napier Sabre IV, Napier Sabre II, Bristol Centaurus, Rolls Royce Griffon IIB ja Griffon 61. Ilmailuministeriö kiirehti tilaamaan 400 Tempest I konetta, jotka oli tarkoitus varustaa Sabre IV moottorilla, jo ennen kuin kone oli edes lentänyt. Tilaus jouduttiin kuitenkin perumaan moottorissa ilmenneiden ongelmien vuoksi. Ensimmäisenä saatiin valmiiksi Napier Sabre II moottorilla varustettu Tempest Mk V. Prototyypin ensilento oli syyskuussa 1942. Ensimmäinen Hawker Tempest Mk V sarjatuotantokone lensi ensilentonsa kesäkuussa 1943 Langleyssa ja koneita valmistettiin kaikkiaan 805 kpl. Ensimmäisen tuotantoerän 100 konetta oli varustettu 20 mm Hispano Mk II tykeillä, joiden putket ulkonivat siiven johtoreunan etupuolelle. Myöhemmän tuotantoerän koneissa oli lyhyempipiippuiset Hispano Mk V tykit, jotka oli upotettu kokonaan siiven sisään.

Toinen sarjatuotantoon päässyt versio oli Tempest II, jonka prototyyppi oli varustettu Bristol Centaurus Mk IV tähtimoottorilla. Ilmailuministeriö tilasi koneita 500 kpl ennen prototyypin ensilentoa kesäkuussa 1943. Sarjatuotantokoneet varustettiin kuitenkin kehittyneemmällä 2520 hv:n Centaurus Mk V tähtimoottorilla. Tempest II koneita rakennettiin yhteensä 450 kpl, mutta ne eivät ehtineet enää sotaan mukaan. Koneet olivat käytössä RAF:n Lähi-Idän laivueissa aina vuoteen 1949 asti.

Kolmas ja viimeinen sarjatuotantoversio oli Tempest VI varustettuna 2340 hv:n Napier Sabre V moottorilla. Niitä valmistettiin kaikkiaan 142 konetta ja ne olivat kaikki ns. "tropiikki"- muunnoksia. Koneet palvelivat sodan jälkeen Lähi-Idässä.

Toiseen maailmansotaan ehti mukaan vain Hawker Tempest Mk V. Ensimmäiset koneet saatiin palvelukseen maaliskuussa 1944 laivueeseen N:o 3. Kun Saksalaiset alkoivat pommittaa Englantia V-1 lentopommeilla kesäkuussa 1944, komennettiin Tempest-laivue N:o 3 ja myöhemmin laivue N:o 486 torjumaan niitä. Tempestit tuhosivat 638 RAF:n pudottamista 1771:stä V-1 lentopommista. Syyskuussa 1944 laivueet N:o 3, 274 ja myöhemmin vielä laivue N:o 486 liitettiin 122. Lentorykmentiksi ja siirrettiin manner-Eurooppaan.

122. Lentorykmentti siirtyi maa-armeijan perässä saksalaisilta vallatuille lentokentille ja suoritti niiltä käsin aseistettuja tiedustelulentoja, suojauslentoja, hävittäjäpartiointeja sekä rynnäkkölentoja vihollisen lentokenttiä vastaan. Useita lentoja tehtiin myös Messerschmitt Me 262 koneita vastaan, jolloin partioitiin niiden käyttämien kenttien yllä ja hyökättiin laskussa olevia suihkukoneita vastaan.

Mallin esittämä kone JF-E on ranskalaisen ässän, Flt Ltn Pierre Clostermann in kone vähän ennen sodan päättymistä, jolloin hän toimi 122. rykmentin tilapäisenä komentajana. Clostermann saavutti 23 vahvistettua ilmavoittoa ja 9 "todennäköistä" ja "maavoittoa". (Joidenkin lähteiden mukaan hänellä oli 19 tai 11 vahvistettua pudotusta). Lue Clostermannin kirje jonka hän kirjoitti vastaukseksi väitteille, että hän olisi suurennellut ilmavoittojensa määrää. Hän on kirjoittanut kuuluisan kirjan "Suuri sirkus", jossa hän kertoo hävittäjälentäjän elämästä RAF:ssä "Suuren sirkuksen" aikana. Suosittelen todella !!!


Tempest Mk V tekniset tiedot

Moottori 2180 hp Napier-Sabre II, 24-sylinterinen matala-H luistiventtiili nestejäähdytteinen
Mitat Kärkiväli 12,50 m; pituus 10,26 m; korkeus 4,90 m; siipipinta-ala 28,06 m2
Massat Tyhjäpaino 4028 kg; suurin starttipaino 6130 kg
Suoritusarvot Suurin nopeus 688 km/h (427 mph)
Aseistus 4 x 20 mm Hispano tykkiä (katso teksti), kahdeksan rakettia tai 907 kg pommeja (2000lb)
Tuotanto Tempest Mk V 805, Tempest II 450, Tempest VI 142
Käyttäjät RAF, RNZAF

Lähteet:

Allied Fighters of World War II, Bill Gunston
The Hamlyn Concice Guide British Aircraft of WW II, David Mondey
Fighter Squadrons of the RAF and their aircrafts, John Rawlings
Internet


Pääsivulle