<

Jari Juvonen'S Home Page / Flyingplastic.net

Supermarine Spitfire Mk I A


English page

Malliarvostelu

Frog 1/72

Tämä Spitfire Mk IA malli on vanhaa Frogin tuotantoa. Se on rakennettu 70-luvun alussa suoraan laatikosta ilman muutoksia. Koneen muoto on melko hyvä tosin siivet ovat hiukan liian ohuet ja spinneri liian suuri. Siirtokuvat olivat aikanaan hyvälaatuiset. Myöhemmin tutkittuani valokuvia QV-K:sta minulle selvisi, että siiven yläpuolen kansallisuustunnukset ovat liian suuret. Maalauskaavio on oikein, maaleina käytin Humbrolin Dark Green H30 ja Dark Earth H29 sekä alapintaan muistaakseni Sky H23.

Historiaa

Supermarine Spitfire on todennäköisesti tunnetuin, ja monien mielestä kaunein, hävittäjäkone kautta aikojen. Prototyypin ensilento tapahtui vuonna 1936 ja Spitfire oli Liittoutuneiden ainoa hävittäjätyyppi, joka pysyi tuotannossa koko toisen maailmansodan ajan. Kun moottorit kehittyivät yhä voimakkaammiksi ja painavammiksi alkuperäinen Spitfire säilyi lähes muuttumattomana pystyen hyödyntämään lisääntyneen tehon jatkuvasti kasvaneesta painostaan huolimatta.

Koneen pääsuunnittelijana toimi Reginald Mitchell. Prototyypissä käytettiin uutta Rolls-Royce PV.12 moottoria, joka myöhemmin nimettiin Merliniksi. Spitfire oli ensimmäinen kuorirakenteinen kokometallinen hävittäjäkone Britanniassa. Eri versioineen se oli RAF:n hävittäjälennoston tärkein konetyyppi koko toisen maailmansodan ajan.

Spitfire Mk I muistetaan parhaiten "Taistelusta Englannista" jossa se loi legendaarisen maineensa koneena joka voitti taistelun, vaikkakin Hawker Hurricane kantoi suurimman vastuun onnistumisesta. Spitfire Mk Ia oli palveluksessa Toisen maailmansodan syttyessä. Se oli hiukan hitaampi kuin päävastustajansa Messerschmitt Bf 109E, mutta se oli vastaavasti ketterämpi kaartotaistelussa. Taistelussa Englannista Spitfire koneiden tehtävänä oli hävittäjäsaaton sitominen ilmataisteluun, Hurricanien hoitaessa pommikoneiden torjumisen.

Mallin esittämä kone QV-K, P9386 kuului laivueseen N:o 19 syyskuussa 1940 Fowlmeren kentällä ja sillä lensi Sqnd Ldr Brian "Sandy" Lane ja Flight Lieutenant Walter Lawson. Poikkeuksellisesti koneessa oli keltainen spinneri, koska se oli ollut aikaisemmin käytössä OTU:ssa (harjoituslaivue) ennen kuin se otettiin laivueen käyttöön. Koneella saavutettiin useita ilmavoittoja Taistelussa Englannista.


Spitfire Mk I A tekniset tiedot

Moottori 1030 hp Rolls-Royce Merlin II, V12 nestejäähdytetty
Mitat Kärkiväli 11,23 m; pituus 9,12 m
Massat Tyhjäpaino 2049 kg; normaali lentopaino 2812 kg
Suoritusarvot Suurin nopeus 563 km/h; lakikorkeus 9,7 km; toimintamatka 635 km
Aseistus 8 x 0.303 Browning kk ( Mk IA )
Tuotanto 1566 ( Mk I )

Lähteet:

Spitfire in action, Squadron/Signal
Fighter Squadrons of the RAF and their aircrafts by John Rawlings
Spitfire Mk I and II aces, Osprey
Internet


Pääsivulle