Jari Juvonen'S Home Page / Flyingplastic.net

Supermarine Spitfire Mk I A


English page

Malliarvostelu

Tamiya 1/48 NO.32

Tamiyan Spitfire Mk I A sarjasta ei juuri moitteen sijaa löydy. Osat sopivat hyvin yhteen ja kittiä ei juurikaan tarvita. Siirtokuvat ovat hyvät. Siirtokuva-arkki sisältää brittikokardien alle tulevat valkoiset pohjat läpikuultamisen estämiseksi, samaa toivoisin muiltakin siirtokuvien valmistajilta. Maalauskaaviot ovat oikein ja muutenkin esimerkillisen hyvät. Tästä sarjasta on helppo rakentaa hyvä Spitfire Mk I A malli.

Historiaa

Supermarine Spitfire on todennäköisesti tunnetuin, ja monien mielestä kaunein, hävittäjäkone kautta aikojen. Prototyypin ensilento tapahtui vuonna 1936, ja Spitfire oli Liittoutuneiden ainoa hävittäjätyyppi, joka pysyi tuotannossa koko toisen maailmansodan ajan. Kun moottorit kehittyivät yhä voimakkaammiksi ja painavammiksi, alkuperäinen Spitfire säilyi lähes muuttumattomana, pystyen hyödyntämään lisääntyneen tehon jatkuvasti kasvaneesta painostaan huolimatta .

Koneen pääsuunnittelijana toimi Reginald Mitchell. Prototyypissä käytettiin uutta Rolls-Royce PV.12 moottoria, joka myöhemmin nimettiin Merliniksi. Spitfire oli ensimmäinen kuorirakenteinen kokometallinen hävittäjäkone Britanniassa. Eri versioineen se oli RAF:n hävittäjälennoston tärkein konetyyppi koko toisen maailmansodan ajan.

Spitfire Mk I muistetaan parhaiten "Taistelusta Englannista" jossa se loi legendaarisen maineensa koneena, joka voitti taistelun, vaikkakin Hawker Hurricane kantoi suurimman vastuun onnistumisesta. Spitfire Mk Ia oli palveluksessa Toisen maailmansodan syttyessä. Se oli hiukan hitaampi kuin päävastustajansa Messerschmitt Bf 109E, mutta se oli vastaavasti ketterämpi kaartotaistelussa.

Taistelussa Englannista Spitfire koneiden tehtävänä oli hävittäjäsaaton sitominen ilmataisteluun, Hurricane koneiden hoitaessa pommikoneiden torjumisen.

Mallin esittämä kone DW-O, sarjanumeroltaan L1043, kuului 610. laivueeseen kesäkuussa 1940 jolloin laivue toimi Gravesendistä käsin. 610 laivue taisteli toukokuussa 1940 Dunkirkin yllä suojaten vetäytyvää brittiarmeijaa. Taisteluun Englannista se osallistui myös aktiivisesti hyökäten suuria pommittajamuodostelmia vastaan kaksi tai kolmekin kertaa päivässä.


Spitfire Mk I A tekniset tiedot

Moottori 1030 hp Rolls-Royce Merlin II
Mitat Kärkiväli 11,23 m; pituus 9,12 m
Massat Normaali lentoonlähtöpaino 2812 kg
Suoritusarvot Suurin nopeus 563 km/h; lakikorkeus 9700 m; toimintamatka 635 km
Aseistus 8 x 0.303 Browning kk ( Mk IA )
Tuotanto 1566 ( Mk I )

Lähteet:

Spitfire in action, Squadron/Signal
Fighter Squadrons of the RAF and their aircrafts by John Rawlings
Spitfire Mk I and II aces, Osprey
Internet


Pääsivulle