Jari Juvonen'S Home Page / Flyingplastic.net

Polikarpov I-16 type 6


English page

Malliarvostelu

Novo 1/72

Tämä entinen Neuvostoliittolainen sarja (valmistaja Novo?) on huonoin koskaan rakentamani. Pahin virhe oli liian kapeat siivet ja peräsinten väärä muoto. Nokan ja spinnerin halkaisija oli liian pieni jne. jne. Siirtokuvien laatu oli surkea. Punatähdet särkyivät pieniin palasiin heti kun ne upotti veteen. Korjasin mallissani siipien leveysvirheen ja peräsimien muotovirheet, nokan halkaisijaa suurensin kitillä. Spinnerin korjasin myös kitillä suuremmaksi. Rakentamani koneyksilön valitsin Red Star-kirjan kuvista, joten osan tunnuksista kuten numeron "50" maalasin itse. Mutta kovalla työllä ja rautaisilla hermoilla tämäkin projekti valmistui kolmessa kuukaudessa. Mallarien onneksi Hasegawalta on ilmestynyt uusi 1:72 malli Polikarpov I-16 koneesta!

Historiaa

Koneen suunnittelu alkoi jo vuonna 1932 ja vastoin yleistä käsitystä I-16 lensi aiemmin ja tuli palveluskäyttöön aikaisemmin kuin Polikarpovin kaksitasoiset I-15 ja I-153 hävittäjät. Ensimmäinen sarjakone I-16-1 lensi ensilentonsa jo joulukuussa 1933. Johtuen ehkä koneen erikoisesta ja karkeasta ulkonäöstä, sitä ei otettu oikein vakavasti länsimaissa. Neuvostoliiton ulkopuolella ei ymmärretty, miten paljon aikaansa edellä oli tämä vanerikuorirakenteisella rungolla, metalli- / kangasrakenteisella siivellä, sisäänvedettävällä laskutelineellä ja säätöpotkurilla varustettu pieni hävittäjäkone, joka oli vielä 95 - 120 km/h nopeampikin kuin sen ulkomaiset kilpailijat.

Synnyinmaassaankin kone oli liian edistyksellinen, lentäjien vaatimuksesta poistettiin umpinainen kuomu ja vielä vuonna 1939 Mongoliassa sotineet venäläiset lentäjät vaativat nopeiden I-16 koneidensa tilalle ketterämpiä kaksitasoisia I-153 koneita ! I-16 tuli julkisuuteen, kun 475 konetta toimitettiin Espanjan sisällissotaan tasavaltalaisille. Se tuli yllätyksenä myös vastapuolen ilmavoimille, joilla ei ollut asettaa mitään nopeaa, hyvän nousukyvyn omaavaa ja ketterää I-16 "Rataa" vastaan. Vasta Saksan Espanjan kansallismielisille toimittamat ja saksalaisten lentäjien lentämät Legion Gondorin Messerschmitt Bf 109D koneet pystyivät saavuttamaan ilmanherruuden I-16 koneiden hallitsemalla Espanjan taivaalla. I-16 oli Neuvostoilmavoimien tärkeimpiä sodan alkuaikojen hävittäjiä ja sitä valmistettiinkin eri versioina kaikkiaan noin 7000 kpl.

Kone numero "50" kuului Neuvostoliiton Itämeren Laivaston Ilmavoimiin elokuussa 1941 toimien Leningradin alueella. Talvi- ja Jatkosodan aikana I-16 oli yksi venäläisten eniten käyttämistä konetyypeistä. Se oli lento-ominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään vähintäänkin suomalaisten Talvisodan aikaisten hävittäjien tasolla, ja usein suomalaislentäjän pelastikin vain Fokker D XXI:n suurempi syöksynopeus. Jatkosodassa Brewster B-239 osoittautui selvästi I-16 konetta paremmaksi ja I-16 hävisikin Neuvostoliiton rintamilta pikkuhiljaa parempien koneiden korvatessa sen vuoteen 1943 mennessä.


Polikarpov I-16 type 6 tekniset tiedot

Moottori 750 hp Shvetsov M-25A tähtimoottori (I-16 type 6)
Mitat Kärkiväli 9,00 m; pituus 6,08 m, korkeus 2,45 m (I-16 type 6)
Massat Tyhjäpaino 1266 kg; suurin starttipaino 1660 kg (I-16 type 5)
Suoritusarvot Suurin nopeus 450 km/h, toimintamatka 800 km
Aseistus 2 x 7.62 mm ShKAS kk siivissä (I-16 type 6)
Tuotanto 7000
Käyttäjämaat Neuvostoliitto, Kiina, Espanja, (Suomi)

Lähteet:

Allied Fighters of World War II, Bill Gunston


Pääsivulle